Nissan tar nå skrittet videre med spesialtilpasset interiør i konseptutgaven av den kommende elbil-SUV-en Ariya

Under utviklingen av konseptbilen Nissan Ariya, som er svært lik den endelige produksjonsbilen, har bilprodusenten prioritert synlighet, brukervennlighet og fullkomment design framfor å følge andre bilprodusenters trender. Derfor finner du ingen stor nettbrett-skjerm i Ariya-konseptet, men i stedet en buet, todelt og langstrakt skjerm som strekker seg fra midtkonsollen til baksiden av rattet.                                 

Skjermen illustrerer godt Nissans nye designspråk ”Tidløs japansk futurisme”, og understreker horisontfølelsen som glir over i elementer integrert i dørene, som igjen strekker seg hele veien til bak i bilen. I tillegg til å se bra ut og være lekkert integrert i bilens interiør, har løsningen en svært praktisk funksjon som er nøye tilpasset menneskets øyne.   

«Menneskesynet veksler naturlig fra side til side når man kjører bil. Føreren kan se og absorbere mer informasjon når den er plassert horisontalt. Det perifere syn fungerer på samme måte», forklarer Tomomichi Uekuri, Senior Manager for HMI Engineering-teamet,  som har vært med på utviklingen av Ariya-konseptet.

Skjermløsningen reduserer distrahering og stressnivået for føreren ved å sørge for at all kjøreinformasjon er tilgjengelig innenfor det intuitive synsfeltet bak rattet, der øynene naturlig vil søke etter informasjon. Her får de det på en grundig og forsvarlig måte. Utviklingsteamet kaller dette «engawa», som betyr det udefinerbare rommet mellom der du befinner deg og dit du er på vei. Skjermen inneholder all form for kjøreinformasjon sjåføren er vant med å finne i en bil og den skjermdelen som ligger ved midtkonsollen er forbeholdt systemstatus, underholdning og andre bekvemmelighetsinnstillinger.

Spesialtilpasningen er komplett ved at føreren selv kan flytte informasjon fra den ene skjermdelen til den andre. Navigasjonen kan for eksempel flyttes til å ligge bak rattet om ønskelig eller fjernes helt. Hele skjermen er konstruert for å være ergonomisk og praktisk tilgjengelig for føreren.

Designteamet har brukt lang tid og mange forsøk før de kom fram til den innovative løsningen i konseptbilen Ariya. Underveis i utviklingen lagde de skjermer i en sort boks de kalte ”The Monolith”, med henvisning til science fiction-filmen ”2001: A Space Odyssey”. Etter lang tids utprøving ble resultatet en elegant og glidende skjerm som er naturlig integrert i konseptbilens interiør.